1/27/2008

Topfenknödel mit Nutella und Erdbeer

Zutaten:
cca. 10 Stk. Knödel

25 dkg Topfen
cca. 5 EL. Grieß
1 Ei
Priese Salz
Nutella
Erdbeermarmelade
Semmelbrösel
Butter


Den Topfen mit Grieß, Ei, Salz verrühren, dann 30 Minuten lang stehen lassen. Wenn die Masse zu weich ist, geben wir noch ein bißchen Grieß dazu. Kleine Knöderln formen, in der Mitte Nuttela oder Erdbeermarmelade einfüllen, im kochenden Salzwasser ziehen lassen bis sie oben schwimmen. In der Zwischenzeit etwas Brösel und Staubzucker in Butter hell rösten und die Knödeln darin wälzen.

1/17/2008

Krapfen

Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
3,5 dkg élesztô
kb.3,5 dl langyos tej
4 csapott evôkanál kristálycukor
0,5 dl rum
4 tojássárgája
1 mokkáskanál só
1 citrom reszelt héja
7 dkg vaj

tetejére: 2-3 evôkanál vaníliás porcukor
tálaláshoz: 1 kupica barackpálinka 30 dkg barackíz
nutella

A lisztet átszitáljuk, majd mikrohullámú sütőben 1 percig alacsony fokozaton melegítjük. Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, utána 4 evôkanálnyi lisztet meg 1 kis kanálnyi cukrot hozzáadva kovászt készítünk, és kb. 15 percig érleljük. Ezalatt a rumot kissé meglangyosítjuk, és a maradék cukrot kiskanállal kevergetve föloldjuk benne. A többi lisztet egy tálba töltjük és a tojások sárgáját, a kovászt, a sót, a reszelt citromhéjat meg a cukros rumot is hozzáadjuk. Egy fakanállal keverve először a maradék langyos tejet, majd apránként az olvasztott vajat is beledolgozzuk.
6-8 percnyi dagasztás után hólyagos, lágy tésztát kapunk. (mint a kisbaba popsija ).
Vagy ha kenyérsütőgépünk van, akkor az összes alapanyagot a következő sorrendben öntjük a keverőtálba: langyos tej, liszt, tojás, cukor, só, középre élesztőpor, puha vaj és pici rum. A gépet kb. 15 perces dagasztásra állítjuk.
Konyharuhával letakarva langyos helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük, finoman átgyúrjuk, majd enyhén megolajozott vagy lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Egyenletesen másfél ujjnyira lapítjuk, és 8 centi átmérőjû, olajba/lisztbe mártott szaggatóval kiszúrjuk.
A leeső tésztát újra összegyúrjuk, majd ismét kiszaggatjuk, de a kis darabkák önállóan is megsüthetôk. A fánkokat belisztezett gyúródeszkára sorakoztatjuk, és langyos helyen 25-30 percig kelesztjük.
Végül az egyik oldalukat középen kissé benyomjuk- ez a részük kerül alulra- majd közepesen forró olajba rakjuk. Az edényt lefedjük, és a tésztát közepes lángon kb. 1,5 percig így sütjük.
Utána a fedőt leemeljük, a fánkokat villával megfordítjuk, és kb. 1,5 percig fedő nélkül tovább sütjük. Így a sütés elején keletkező gőz elillan, a fánkok feljebb emelkednek, s az oldalukon közben világosabb csík marad, azaz szalagosak lesznek. A kész fánkokat szalvétára szedve lecsöppögtetjük. Egyszerre csak 2-3 db-ot rakunk az olajba, hogy legyen helyük kiterjeszkedni és az olaj se hűljön le. Vaníliás porcukorral meghintve a pálinkával ízesített lekvár kíséretében ill. mogyorókrémmel, pudinggal tálaljuk.